وبلاگ

معرفی شهر آنکارا

شهر آنکارا سرنوشت پر فراز و نشیبی را گذرانده است و بارها و بارها توسط سلسله های گوناگون مورد حمله و در نهایت فتح شده است و همچنین خوب است بدانید که از مهم ترین مردمان و سلسله هایی که نقش پر رنگی در تاریخ شهر آنکارا داشته اند ، می توان به رومیان ، ایرانیان ، سلجوقیان ، عثمانیان و فریگیه ای ها اشاره کرد که با این که سال ها از حکومت این افراد بر آنکارا گذشته است اما هنوز هم آثار بسیار زیادی از آن ها در موزه های این دیار و دیگر شهر های ترکیه به چشم خواهد خورد ، آنکارا یکی از قدیمی ترین شهرهای کشور ترکیه محسوب می شود و به همین خاطر شرح کامل تاریخ آن در این مقاله نمی گنجد ؛ ولی در اینجا به صورت خلاصه نکات مهم تاریخی این شهر را برایتان شرح می دهیم و البته نا گفته نماند که اهمیت شهر آنکارا به زمان هیتی ها بر می گردد و البته هیتی ها همان سلسله ای بودند که در هزاره دوم قبل از میلاد در قسمت های آسیای میانه و صغیر و بخصوص سوریه حکمرانی می کردند پس از آن ها به ترتیب فریگیه ای ها و بعد از آن لیدی ها ، ایرانی ها ، یونانی ها ، گالات ها ، رومی ها ، بیزانس ها و ترک ها با جنگ های فراوان صاحب این شهر شدند و در ابتدا سلجوقیان و سپس عثمانیان صاحب آنکارا شدند تا نهایتا جمهوری ترکیه تشکیل و آنکارا به عنوان یکی از شهرهای بزرگ آن شروع به فعالیت کرد و بر سر زبان ها افتاد .

 

آشنایی با شهر آنکارا

آنکارا که در قدیم ” آنقره ” نامیده می شد ، پایتخت و پس از استانبول دومین شهر بزرگ کشور ترکیه می باشد و همچنین این شهر مرکز سیاسی استان آنکارا نیز محسوب می شود ، آنکارا شهری جدید و نسبتاً مدرن است که بر طبق آمار سال 2005 دارای ۴٬۳۱۹٬۱۶۷ نفر جمعیت است از مناطق گردشگری آنکارا می ‌توان آرامگاه آتاتورک و برج گردان خرید آتاکوله اشاره نمود و همچنین شهر آنکارا پايتخت جمهوري تركيه و در مرکز آناتولی بر لبه شرقی فلات بزرگ و مرتفع آناتولی در ارتفاع 850 متری واقع شده است . این شهر ، استپی حاصلخیز غالبا از گندم و با نواحی جنگلی در شمال شرق می باشد ، این شهر از شمال با استان های چانکیری و بلو، از غرب با اسکی شهیر و از شرق با استان شهیر هم مرز است و اینکه آنکارا در قدیم با نام های آنگورا و آنقره شناخته و نام برده می شد و امروزه یکی از مهم ترین شهرهای اوراسیا بشمار می رود . این دیار از سال ۱۹۲۳ میلادی به عنوان پایتخت ترکیه انتخاب شد و پیش از آن شهر استانبول پایتخت بود که با سقوط عثمانی این عنوان را از دست داد و به آنکارا هدیه کرد .

برج آتاکوله آنکارا                                             

وقتی از دور به برج آتاکوله نگاه می کنید، به احتمال زیاد اولین تصویری که دز ذهنتان می آید برج میلاد تهران است. برج آتاکوله آنکارا شباهت زیادی به برج میلاد دارد و بنای آن ارتفاعی ۱۲۵ متری دارد که در نوع خود بلندترین برجی است که در آنکارا وجود دارد. این برج را می توانیم مهمترین جاذبه دیدنی آنکارا معرفی کنیم.

برج آتاکوله در مرکز شهر و نزدیکی محله چانکایا قرار دارد و در اصل یک برج مخابراتی است، به همین دلیل در طراحی و معماری آن شاهد طراحی خاصی هستیم. بهترین منظره از شهر آنکارا می توانید در بالای برج مشاهده کنید و معمولا در روزهای عادی هفته و سال امکان بازدید از بالاترین بخش برج برای گردشگران وجود دارد.

 

مختصری بر تاریخ ساخت برج آتاکوله

برج آتاکوله عمری کمتر از ۳۰ سال دارد و برج جوانی است. آتاکوله در سال ۱۹۸۹، ۱۳ اکتبر، به دستور رئیس جمهور وقت یعنی تورگوت اوزال بنا شد. در سال های گذشته نیز به منظور استحکام بنا مجددا مورد بازسازی قرار گرفته است. اگر در بحث نام شناسی این برج هم بخواهیم توضیحی بدهیم، آتا در زبان ترکی استانبولی به معنی پدر و بزرگ است.

علاوه بر این واژه آتا برای بیان احترام نیز استفاده می شود. برای مثال آتاتورک به معنی پدر تمام ترک هاست که برای مشهور ترین شخصیت سیاسی خود به کار می برند. در آتاکوله، واژه “کوله” نیز به معنی برج است و با این حساب آتاکوله به معنی برج بزرگ یا برج پدر است.

بخش ها مختلف برج آتاکوله

برج آتاکوله همچون دیگر برج هایی که در شهرهای معروف وجود دارد دارای بخش های مختلفی است، در بالاترین بخش آن رستوران و آنتن های مخابراتی قرار داده شده است و دیگر بخش ها آن عبارتند از:

 

رستوران گردان سویلا sevilla: در بخش های بالایی برج رستوران معروفی وجود دارد که به نام سویلا شناخته می شود و از مشهورترین رستوران های آنکارا هم هست، اما همانطور که انتظار دارید قیمت هایش کمی گران اند. این رستوران چرخان بوده و در عرض هر یک ساعت، ۳۶۰ درجه کامل چرخش می کند. تمام غذاهای بین المللی را در این رستوران می توانید پیدا کنید و لحظات خاطره انگیزی را برای خود رقم بزنید.

رستوران دومه Dome: در بالاترین قسمت برج و دقیقا بالای رستوران سویلا رستوران دیگری قرار دارد که به نام دومه dome شناخته می شود. رستوران دومه چرخان نیست آما دقیقا در بخش زیرین گنبد قرار گرفته است. نمایی که از این قسمت به شهر آنکارا خواهید داشت نیز بسیار دیدنی است، خصوصا شب های آنکارا از این رستوران.

کافه UFO: در بخش پایین رستوران سویلا یک کافه معروف نیز وجود دارد که به نام کافه UFO شناخته می شود. کافه یوفو هم گردان نیست اما لذت خوردن یک قهوه ناب در ارتفاعی ۱۲۵ متری را برای شما فراهم می کند.

در بخش ها پایینی برج مراکز خرید بزرگ و کوچک متنوعی وجود دارد و تعداد دیگری رستوران و کافه نیز در آن ساخته شده است. هرچه به طبقات بالاتر نزدیک می شوید قیمت ها نیز به نسبت افزایش پیدا می کنند و برعکس. پایینی ترین مرکز خریدی که در آتاکوله وجود دارد، مرکز خرید آتریوم است و در آ« می توانید انواع برند های جهانی و ترکی را پیدا کنید.

در سفر به آتاکوله می توانید با یک تیر دو نشان بزنید، در پشت برج یک پارک بزرگ و معروف نیز وجود دارد که از بزرگترین پارک های آنکاراست.

 

دسترسی به برج آتاکوله                                     

مشهورترین برج آنکارا در محله معروفی هم قرار دارد. این برج در محله چانکایا است که از بخش های بسیار مدرن و شیک آنکارا به حساب می آید و جاذبه های دیدنی بسیاری در اطراف آن وجود دارد. همانطور که قبل تر هم گفتیم، پارک بزرگی هم پشت برج آتاکوله قرار دارد. پس می توانید ابتدا به دیدن پارک رفته و سپس برای بازدید از برج آتاکوله اقدام کنید.

آتاکوله در مرکز شهر و بخش های جنوبی آن قرار دارد، خوشبختانه راه های دسترسی بسیار زیادی هم دارد. با استفاده از تمام وسائل نقلیه می توانید خود را به آتاکوله برسانید. بهترین راه برای رسیدن به برج اما استفاده از مترو و یا اتوبوس های شهری است.

امکانات تفریحی برج آتاکوله

علاوه بر رستوران و کافی شاپ های معروف و مراکز خریدی که در آتاکوله وجود دارد، امکانات تفریحی نیز برای سرگرمی گردشگران قرار داده شده است. از جمله امکانات موجود در برج آتاکوله می توانیم به پرش با چتر، بانجی جامپینگ و پارک گیاه شناسی آنکارا هستند.

 

در بالای برج همچنین دوربین های دوچشمی نیز قرار داده شده است که با آن می توانید نمای شهر را با دید وسیع تر و دقیق تری بررسی کنید. البته برای استفاده از چنین امکاناتی باید به صرف هزینه بپردازید، اما خوشبختانه خیلی گران نیستند. باید به این نکته هم اشاره کنیم که برای رفتن به بالای برج نیاز به پرداخت ورودی دارید.

 

” آنیت کابیر” آرامگاه بنیانگذار جمهوری ترکیه

 

گنجینه های فرهنگی ترکیه - معرفی " آنیت کابیر" آرامگاه بنیانگذار جمهوری ترکیه

مصطفی کمال آتاترک بنیانگذار جمهوری ترکیه قبل از درگذشتش در سال 1938 گفته بود که “بزرگترین اثر من جمهوریت است”. بنیان گذار جمهوری ترکیه روز دهم نوامبر 1938 در کاخ دلماباغچه در استانبول چشم از جهان فرو بست. آتاترک، جمهوری ترکیه را که با مبارزات، تلاشها و انقلابات مهمی تاسیس کرده بود، به مردم اینکشور امانت کرد. درگذشت این رهبر بزرگ مردم ترکیه از زن گرفته تا مرد و از پیر تا جوان را غرق غم و ماتم کرد. مردم استانبول با غم و اندوه از مقابل تابوت آتاترک عبور کردند.

امپراتوری عثمانی که در جریان جنگ جهانی اول شکست خورده بود، با معاهدات ناعادلانه ای نظیر معاهده سور در آستانه فروپاشی قرار گرفته بود. استانبول پایتخت امپراتوری عثمانی، ازمیر و بسیاری از شهرهای آناتولی از سوی پیروز شدگان جنگ جهانی اول اشغال میشد. آتاترک که در همین روزها با مبارزات ملی و قاطعانه اش موفق به تاسیس جمهوری جوان ترکیه شده بود، تا تاریخ درگذشتش یعنی سال 1938 برای شکل دادن به دولت جمهوری ترکیه تلاش کرد.

پیکر آتاترک پس از درگذشتش از استانبول به آنکارا آورده شد و در آرامگاه موقتی که در موزه قوم نگاری آنکارا ساخته شده بود، دفن گردید. پس از تحقیقات بسیار، منطقه آنیت تپه در آنکارا برای ساخت آرامگاهی متناسب با شان بنیانگذار جمهوری ترکیه انتخاب شد. این محله بر روی مرتفع ترین تپه در آنکارا واقع شده است و نامش نیز در آن دوره به علت وجود چندین رصد خانه در آن، به “رصدتپه” معروف بود. این منطقه به سرعت استملاک شد. با ترتیب یک مسابقه ملی پروژه احداث این آرامگاه به پروفسور دکتر امین اونات و استادیار اورهان آردا محول شد. آرامگاه آنیت کابیر امروزی اثر این دو استاد است. ساخت این اثر در سال 1943 آغاز و در سال 1953 به پایان رسید. طی مراسمی پیکر آتاترک از موزه قوم نگاری آنکارا به آرامگاه آنیت کابیر منتقل شد.

محوطه ای که مقبره آتاترک در آن واقع شده در فضایی به وسعت 3000 مترمربع ساخته شده است. موزه آنیت کابیر که به مجموعه بزرگی از آثار به نمایش درامده از جنگ رهایی بخش ملی و انقلابات تبدیل شده است، امروزه از سوی هزاران توریست داخلی و خارجی مورد بازدید قرار میگیرد. آنیت کابیر در راس مکان هایی قرار دارد که مسافرین داخلی و خارجی هنگام ورود به آنکارا خواهان بازدید از آن هستند. آنیت کابیر یکی از آثار مهم فرهنگی در کشور ترکیه است و محلی است که در آن به جنگ رهایی بخش ملی و رهبر آن مصطفی کمال آتاترک ادای احترام میشود. در این موزه از سال 1960 اشیای متعلق به آتاترک و هدایایی که رهبران دیگر کشورها تقدیم ایشان کرده اند، در معرض نمایش گذاشته شده است. در این مجموعه بخشی نیز به محل فروش پوسترهای آتاترک اختصاص داده شده است.

بازدید از آنیت کابیر در عین حال بخشی از مراسم تشریفات دولتمردان در سفر به آنکارا را تشکیل میدهد. رهبران کشورهای مختلف در سفر به آنکارا ابتدا از آنیت کابیر بازدید کرده و با نهادن تاج گل بر مزار آتاترک، دفتر یادبود در این آرامگاه را امضا کرده و مطالبی در آن مینویسند. آنیت کابیر که میتوان گفت از همه جای آنکارا قابل رویت میباشد، به همراه قلعه آنکارا از مهمترین و زیباترین چشم اندازهای این شهر به شمار میروند.

درک حضور این رهبر بزرگ در قلب ملت ترکیه در این مکان تاریخی امکان پذیر است. امروز دهم نوامبر در سالروز درگذشت این رهبر بزرگ یکبار دیگر یاد و خاطره مصطفی کمال آتاترک را گرامی داشته و با جمهوری و دموکراسی که برای مردم ترکیه به جای گذاشته احساس غرور میکنیم.                                                                                                                                     

كتابخانه ملی موسوم به Cumhurbaskanlıgı Millet Kutuphanesi، نخستین كتابخانه بزرگ ترکیه است كه توسط رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ارائه شده و با الهام از امپراتوری بزرگ سلجوقی ، معماری عثمانی و معماری معاصر ساخته شده و در پایتخت ترکیه آنكارا به صورت شبانه روزی کار می کند.

این مجموعه ی ۱۲۵ هزار متر مربعی در سال ۲۰۱۵  کار ساخت و ساز خود را با دستور رئیس جمهور رجب طیب اردوغان  آغاز کرد. ظرفیت برای خدمت رسانی همزمان به ۵۰۰۰ نفر را دارد. این کتابخانه شامل ۴ میلیون چاپ ، بیش از ۱۲۰ میلیون نشریه الکترونیکی ، و 550 هزار کتاب الکترونیکی و آثار نادر است.

این بزرگترین سرمایه گذاری ساخت کتابخانه در تاریخ جمهوری ترکیه است و به همه یافراد در هر سنی خدمت می کند. همچنین بخش های ویژه ای برای کودکان ، دانش آموزان ، محققان دارد و همچنین بخش های مطالعه فردی در وجود دارد که روشی نوآورانه برای کسب علم و دانش است. چای ، قهوه و simit رایگان است.

طول قفسه های این کتابخانه ۲۰۱ کیلومتر است و به عنوان بزرگترین مجموعه که بیش از ۴ میلیون انتشارات در ۱۳۴ زبان مختلف بیش از ۱۰۰ کشور جهان دارد ، جلب توجه می کند.

كتابخانه ملی يكي از شش كتابخانه سپرده گذاري دنيا است كه به ۴۵ ميليون سند در آرشيو دولتي ، ۳۰۰ هزار نسخه خطي ، ۴۶ پايگاه داده ، ۵۵۰ کتاب الكترونيك و ۱۲۰ ميليون مقاله ، ۶۰ هزار مجله الكترونيكي ، شامل گزارش ها و اسناد دسترسی دارد.

شهروندان ترکیه که مایل به استفاده از این کتابخانه هستند باید از طریق الکترونیکی عضو شوند و وارد سیستم شوند. این نخستین کتابخانه ترکیه است که درخواست های عضویت را از طریق الکترونیکی امکان پذیر می کند. از طرف دیگر ، خارجی ها می توانند با استفاده از کارت ورود موقت که در ازای  گرو گذاشتن گذرنامه خود صادر می شود ، از خدمات کتابخانه بهره مند شوند.

این کتابخانه دسترسی به مجموعه های ویژه بی شماری شامل ۳۰۰ هزار کتاب اهدا شده نه تنها ترکی بلکه از خارج از کشور را نیز فراهم می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *